ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

Η 12η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ήμερα Γλαυκώματος με σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει όλους εμάς για τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου για την αντιμετώπιση της.

Το χρόνιο Γλαύκωμα-μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία απώλεια της όρασης- είναι η 2η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και η 1η αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών, που αποκαλύπτουν πως το 13%των Ελλήνων δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ Οφθαλμίατρο, ενώ το 35% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από Γλαύκωμα 250.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Γλαυκώματος είναι:
-οικογενειακό ιστορικό Γλαυκώματος
-υψηλή ή οριακή ενδοφθάλμια πίεση
-ηλικία άνω των 60ετων
-υψηλή μυωπία
-σακχαρώδης διαβήτης,
παράγοντες οι οποίοι καθιστούν απαραίτητο τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.
Αξίζει να τονίσουμε εδώ πως δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα της ασθένειας, με κίνδυνο αυτή να διαγωνιστεί όταν ήδη έχει χαθεί σημαντικό μέρος της όρασης.

Ο μόνος τρόπος να διαγωνιστεί έγκαιρα το Γλαύκωμα και να προληφθεί η τύφλωση είναι ο τακτικός και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει τακτική μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, προσεκτική αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και καταγραφή του πεδίου της όρασης. Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μέσων, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (O.C.T), για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση γλαυκωματικών βλαβών.

Το Γλαύκωμα ρυθμίζεται αλλά δεν θεραπεύεται. Η ακριβής διάγνωση και θεραπεία, θα επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης και θα αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια της όρασης. Για’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς με Γλαύκωμα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή, να μην ξεχνούν να βάζουν καθημερινά τις σταγόνες τους και να μην αμελούν τις επισκέψεις παρακολούθησης στον οφθαλμίατρο τους.